Om piggdekk

"Kjøp av gode dekk er den billigste livsforsikringen du kan investere i, ut i fra den ekstremsporten som utøves ved å kjøre bil på norske veier."
Er piggdekk det eneste som duger på norske vinterveier? Eller er det like bra med piggfrie vinterdekk? Det som i hvert fall er sikkert er at kjøp av gode dekk er den billigste livsforsikringen du kan investere i. Alle som har kjørt bil på norske veier, vet at det til tider kan regnes nesten som en ekstremsport. I løpet av minutter kan været skifte og skal du for eksempel over fjellet vinterstid kan du gå fra tørt og fint veidekke til tykk is i løpet av få kilometer. Nedbøren kan raskt gå over til regn eller sludd og veiene kan tidvis bli ekstremt glatte.

Velg riktige vinterdekk

Du skal være trygg på veien uansett vær og føre. Da må du velge riktige bildekk, og spesielt er det viktig å velge riktige vinterdekk. Valg av sommerdekk handler også om godt veigrep på regnvåte veier, men like mye om rullemotstand og drivstofføkonomi. Har du derimot ikke byttet til vinterdekk i tide, må bilen rett og slett bli stående til de er på. Men skal du velge piggdekk eller piggfrie dekk? Under ser vi nærmere på hvilke egenskaper gode piggdekk skal ha. Du vil også få mer veiledning om piggdekk og hvilke vinterdekk som passer din bil hos din nærmeste avdeling.

Skal jeg velge piggdekk eller kjøre piggfritt?

Dette avhenger både av hvor du bor og hva slags bilkjøring du har behov for. Skal bilen brukes hovedsakelig til korte kjøreturer i bysentrum er piggfrie vinterdekk det rette valget, mens du som kjører mye på islagte vinterveier har en ekstra sikkerhet i piggdekk. Vinterdekk tilpasset norske forhold har uansett dekkegenskaper som sikrer godt grep på snø og is, men også akseptabel oppførsel på vått underlag. Piggdekk er best på våt is. Vurder forholdene der du kjører mest og velg dekk deretter.

Er det lov å kjøre med piggdekk i Oslo og andre større byer?

Ja, i piggdekksesongen kan du kjøre med piggdekk i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger, men du må sørge for betale piggdekkavgift og ha gyldig piggdekkoblat. Piggdekkoblat for Oslo kan du kjøpe her. Ettersom piggdekk bidrar til å produsere helseskadelig svevestøv, bør man vurdere om man har behov for pigger dersom man stort sett bare kjører på brøytede/saltede byveier i vinterhalvåret.

Hva er piggdekkavgift eller piggdekkgebyr?

Piggdekk sliter på asfalten på veiene, og virvler opp svevestøv som bidrar negativt til luftkvaliteten vinterstid. Konsentrasjonen av svevestøv i stillestående vinterluft kan bli høy, og er spesielt problematisk for astmatikere og andre risikogrupper. For å begrense luftforurensingen er det innført piggdekkavgift i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Fra 1. januar 2022 ble grensene for konsentrasjon av svevestøv senket, og dermed også terskelen for å sette i gang tiltak. Du kan kjøpe dagsoblat, månedsoblat eller sesongoblat, og prisene finner du her.

Piggdekk og bot

Kjører du med piggdekk utenfor piggdekksesongen kan du få bot. Det samme gjelder om du innenfor sesongen kjører med piggdekk i byer som har piggdekkavgift – uten at du har gyldig piggdekkoblat. Selv om du bare kjører gjennom en by som krever piggdekkgebyr, kan du bli bøtelagt. Boten for å kjøre med piggdekk i eller gjennom Trondheim, Stavanger, Oslo eller Bergen uten gyldig piggdekkoblat er i skrivende stund 750 kr. Hvis du kjører med piggdekk utenfor piggdekksesongen er boten 1000 kr.

Hva stor mønsterdybde skal vinterdekk ha?

Vinterdekk på biler under 3500 kg  skal ha en mønsterdybde på minimum 3 mm på slitebanens mest slitte sted. Norges Automobilforbund anbefaler minst 4 mm.

Kan jeg ha piggdekk på bare to hjul?

Nei, velger du å bruke du piggdekk, skal alle 4 hjul være skodd med dette. I Norge er det faktisk frivillig å bruke vinterdekk, både med eller uten pigger, men du må sørge for at bilen har tilstrekkelig veigrep og er trygg å kjøre med under gjeldende føreforhold. «Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende», heter det i forskriften.

Hva er riktig innkjøring av piggdekk?

Nye piggdekk bør kjøres inn i lave hastigheter (under 80 km/t) uten kraftig akselerasjon eller nedbremsing de første 25-30 milene. Dette for at piggene skal få satt seg skikkelig i dekket. Det er best om innkjøringen kan foregå på asfalt og ikke på snø eller is. Piggdekk bør også monteres på samme side av bilen gjennom hele dekkets levetid (samme rotasjonsretning).

Gir pigger høyere bensinforbruk?

Nei. Gummiblandingen påvirker forbruket mer enn om dekket har pigger eller ei. Graden av naturgummi og silica-tilsetninger bestemmer hvor elastisk dekket er – jo mer elastisk, jo lavere rullemotstand og forbruk.

Kan piggdekk brukes i utlandet?

Flere land, som Tyskland, tillater ikke kjøring med pigger. Med piggfrie dekk må du passe på ikke å overskride den hastigheten dekket er bygget for. Dekk for norske forhold er vanligvis Q-dekk (160 km/t).

Kan piggdekk benyttes om sommeren?

Piggdekk kan kun benyttes om sommeren i spesielle tilfeller dersom føret krever det.

Når skal jeg bytte til piggdekk?

Det er lov å bruke piggdekk fra og med 1. november og til og med første søndag etter andre påskedag. Tilsvarende datoer for Nord-Norge (Nordland, Troms og Finnmark) er 16. oktober og 30. april. I tillegg til disse datoene, kan piggdekk som nevnt brukes utenom disse datoene dersom føret krever det.

Kan jeg bruke piggfrie vinterdekk om sommeren?

Det er absolutt ikke å anbefale å bruke piggfrie vinterdekk om sommeren. Piggfrie vinterdekk har dårligere sidegrep og dårligere drenering av vann enn sommerdekk. Gummiblandingen i vinterdekk er mykere enn i sommerdekk og slitebanen er annerledes. Vinterdekkene er laget slik at de skal være myke også i kuldegrader. På varme sommerdager kan denne gummien bli veldig myk og svært glatt å kjøre med. Det er fristende å la være å skifte til sommerdekk hvis du uansett ikke kjører med pigger, men ikke gjør deg selv og dine medtrafikanter den bjørnetjenesten. Det er dessuten lite penger å spare på å bruke dekkene hele året, fordi myk vintergummi slites mye raskere på varmt sommerføre.

Dekkskift, eller mer presist hjulskift, er en del av det å eie bil, og sikkerheten må alltid være førsteprioritet på veien. Skift derfor til sommerdekk når dato og føreforhold tilsier det. Vi kan hjelpe deg med dette om du ikke ønsker å gjøre det selv.

Har piggdekk og piggfrie vinterdekk lik gummiblanding?

Nei. For at piggene skal sitte godt fast i dekket, er gummiblandingen i piggdekkene hardere. Det vil si at gamle piggdekk som har mistet mange pigger faktisk kan ha dårligere veigrep om vinteren enn (nye) piggfrie dekk med mykere gummiblanding. På grunn av dette er riktig innkjøring av nye piggdekk viktig, og utskifting av piggdekk som har blitt for gamle. Les mer om forskjellen mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk.

Hva gir kortest bremselengde - pigg eller piggfritt?

Bremselengde avhenger av underlaget. På våt is er piggdekk suverent best. På andre underlag er det små forskjeller mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk. Det som er viktig i denne forbindelse, er å skifte til sommerdekk om sommeren også dersom du benytter piggfrie vinterdekk. Vit at på våt asfalt i varmegrader har piggfrie vinterdekk ca. 20 prosent lengre bremsestrekning enn sommerdekk.

VINTERDEKK HURTIGMENY

pirelli%20red
Continental_Logo_Tagline_Yellow_4c_IsoCV2
Nokian-green
yokohama-black
kumhotyre_red%20-%20no%20background
Maxxis
nankang
Sp%C3%B8rOss2

Spør oss!

Finn butikk