Bilferie i Norge?

Her er 6 tips til en opplevelsesrik og problemfri bilferie i sommer
Bilferie i Norge
Bilferie i Norge
Med variert og majestetisk natur, spektakulære attraksjoner og et godt utbygget veinett er Norge et fantastisk sted å utforske med bil. Her gir vi deg noen gode tips som på en trygg og problemfri måte lar deg utforske alt det flotte vårt langstrakte land har å by på om sommeren.

 

1. Velg selvreparerende dekk


Selv om bilene våre blir bedre og bedre, er det mye som kan skje i løpet av en langtur. Derfor gjelder det å være godt forberedt. En av hovedårsakene til at nordmenn tilkaller veihjelp, er punktering. Har du begrenset erfaring med å skifte hjul, er det flere ting som kan galt – for eksempel at du plasserer jekken feil og skaper farlige situasjoner.

For å spare deg for mye tid, penger og frustrasjon er selvreparerende dekk den perfekte løsningen. Disse har en klebende masse på innsiden av dekket, som tetter hullet når du tar ut fremmedlegemet. Noen varianter har også en innebygd avstivning som gjør at dekket ikke kollapser, og lar deg kjøre videre som normalt etter punktering. En annen fordel er at du frigjør plass ved å slippe å ha med deg et reservehjul. Praktisk, ikke sant?
 
  • Tips: Er du usikker på hvor turen går i sommer? NAF har laget en fin oversikt over landets flotteste bilturer, som lar deg se Norge på sitt aller vakreste. Les artikkelen her!
 
 


2. Invester i en skiboks for å få ekstra bagasjeplass


Kjører du en bil med begrenset bagasjeplass, for eksempel en elbil, kan det være kjekt å ha med en skiboks på turen. Til tross for navnet er disse boksene også geniale om sommeren til å frakte andre ting enn bare ski og snowboard.

Det finnes mange varianter i ulike utforminger og materialer å velge mellom. Et godt tips er å velge en takboks som er buet i hele lengderetningen i underdelen og som følger bilens taklinje, noe som bidrar til å redusere luftmotstanden og skape god aerodynamikk.

 


3. Sjekk mønsterdybden før du setter av sted


For å sikre godt veigrep og unngå farlige situasjoner på veiene må du forsikre deg om at dekkene har riktig mønsterdybde. Nedslitte dekk fører nemlig til dårligere veigrep, lengre bremselengde og dårligere svingegenskaper – en farlig kombinasjon på travle sommerveier.

Sommerdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter (NAF anbefaler minimum 3 millimeter). Blir du stanset i kontroll og mønsterdybden er mindre enn dette, vanker det bøter som garantert vil gå ut over iskrembudsjettet til barna.

Er du usikker på hvordan du måler mønsterdybden, får du en enkel oppskrift her.

 


4. Pass på at du kjører med riktig lufttrykk


Å kjøre med galt lufttrykk svekker dekkenes egenskaper, øker slitasjen på gummien og gir økt risiko for vannplaning. Likevel er det mange som slurver med dette. Faktisk kjører annenhver sjåfør med et for lavt dekktrykk. Dette er ikke bare direkte farlig, men det gjør også at du må ta hyppigere turer innom bensinstasjonen for å fylle drivstoff, siden rullemotstanden øker.

Sjekk derfor bilens håndbok for å se hvilket trykk for- og bakdekkene skal ha, og fyll luft til de korrekte nivåene, så kjører du både tryggere og mer drivstofføkonomisk.

Her kan du lese en enkel guide til hvordan du sjekker lufttrykket i dekkene.

 


5. Gi passasjerene en bedre kjøreopplevelse med støyreduserende dekk


Med støyreduserende dekk kan du halvere lyden fra dekkene innvendig i bilen og øke kjørekomforten betraktelig for både deg og passasjerene dine. I tillegg er du med på å redusere trafikkstøy, som faktisk er den forurensningen som har størst negativ helseeffekt etter luftforurensning.

Disse dekkene bruker en lydabsorberende teknologi med skumgummi inni dekket, og reduserer støy på alle typer underlag og i allslags vær. På den måten blir det enklere for deg å nyte favorittmusikken din eller høre hva baksetepassasjerene sier under «Mitt skip er lastet med». Samtidig viser du omtanke for dem som bor nærme motorveien.

 


6. Vær forberedt ved småskader


Skulle du være så uheldig å oppleve steinsprut på veiene i sommer, er det viktig at skaden utbedres så raskt som mulig. Da slipper du at ruta sprekker opp ytterligere. Denne reparasjonen tar som regel kun 20–30 minutter, og dette er noe du kan få fikset i de fleste byer i landet. Dekk1 leverer også startbatterier, vindusviskere, varslingslys og andre ting som er praktiske på reisen.
 
  • Tips: Sjekk at alle væsker holder korrekt nivå, og etterfyll hvis nødvendig. Spylervæske er alltid greit å ha med på tur uansett. Sjekk også nivået på motoroljen, og få den skiftet om det er lenge siden sist.Er du i tvil om dekkene dine er i god nok stand for sommerens eventyr, eller du trenger hjelp til å måle mønsterdybde eller lufttrykk, er det naturligvis bare å svinge innom din lokale Dekk1-forhandler.

Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig fin sommer – og en trygg kjøretur!

Hilsen alle oss i Dekk1Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter og nyttig informasjon fra Dekk1.