Derfor må du ikke trekke piggene ut av dekkene

For å slippe unna piggdekkavgiften velger stadig flere å trekke ut piggene av piggdekkene sine. Her forklarer vi hvorfor det kan være en dårlig idé.
Derfor må du ikke trekke piggene ut av dekkene
Det finnes flere virkemidler for å få bilister til å kjøre piggfritt i landets største byer. Ett tiltak er piggdekkavgiften, som må betales inn dersom du kjører med piggdekk i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Hovedargumentet for avgiften er at piggdekk skaper helseskadelig svevestøv og dårligere luftkvalitet. I stedet for å kjøpe nye, piggfrie dekk velger noen bileiere å trekke ut piggene av piggdekkene sine.
 

Dårligere egenskaper


Selv om det kan være fristende, er dette en farlig måte å forsøke å spare penger på. Det er nemlig mye mer enn bare piggene som utgjør forskjellen mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk. Man får altså ikke et fullverdig piggfritt vinterdekk kun ved å plukke ut piggene. 
 
Blant annet er et piggfritt vinterdekk utviklet og konstruert nettopp med tanke på at pigger ikke skal monteres. Disse dekkene har en annen gummiblanding og flere riller. Piggdekk har ikke like mange riller som de piggfrie dekkene, og vil derfor få dårligere egenskaper enn et piggfritt vinterdekk. Trekker du ut piggene av piggdekkene dine, risikerer du at bremselengden øker sammenlignet med nye vinterdekk. I tillegg blir gummilaget tynnere, noe som øker faren for punktering. Dette kan skape svært farlige situasjoner i trafikken.
 

Lengre bremselengde


Det finnes ingen lover som forbyr deg å trekke ut piggene fra piggdekkene og bruke dem som sommerdekk, forutsatt at man har riktig mønsterdybde og hastighetsmerking på dekkene. Men også her er det store forskjeller i måten vinterdekk og sommerdekk er konstruert på. Hvis du kjører med vinterdekk om sommeren, vil dette påvirke bilens kjøreegenskaper i stor grad og gi deg dårligere grep. En rapport fra svenske Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), viser at piggfrie vinterdekk har 20 prosent lengre bremselengde på våt asfalt og i varmegrader enn sommerdekk.
 
En god og svært enkel huskeregel blir derfor at vinterdekk skal brukes om vinteren, mens sommerdekk skal brukes om sommeren. Verre er det faktisk ikke. Så selv om det ikke er ulovlig å trekke ut piggene fra piggdekkene dine, er det ikke noe vi anbefaler.
 
Har du flere spørsmål rundt dekk eller andre ting, er det bare å kontakte din nærmeste Dekk1-forhandler.
 
Kilde: broom.no
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter og nyttig informasjon fra Dekk1.