Lufttrykk – hva kan dette utgjøre for bilen?

Riktig lufttrykk i dekkene er viktigere enn mange kanskje er klar over. Faktisk slurver annenhver bilist med dekktrykket, noe som er både lite økonomisk, ukomfortabelt – og i verste fall trafikkfarlig. Her forteller vi deg hvordan du sjekker trykket, og hvilke fordeler riktig dekktrykk har for deg og bilen din.
Lufttrykk – hva kan dette utgjøre for bilen?
Har du noen gang opplevd at bilen har begynt å riste eller humpe under kjøring? Da kan det være at dekkene har gal balanse på grunn av for lavt dekktrykk. Dette svekker dekkenes egenskaper, øker risikoen for vannplaning og forkorter dekkenes levetid betraktelig. Derfor er det viktig å sjekke lufttrykket minst én gang i måneden og før hver langtur. På den måten blir bilen mer stabil og sikrere å kjøre, samtidig som du kjører mer miljøvennlig.


Slik sjekker du trykket i dekkene dine


Når du skal måle dekktrykket, trenger du en lufttrykksmåler. Enten du svinger innom nærmeste Dekk1-avdeling for å kjøpe en egen måler, eller ønsker at vi kontrollerer dekkene for deg, er dette fremgangsmåten:

1. Det første du må gjøre, er å finne ut hvilket trykk for- og bakdekkene dine skal ha. Dette finner du i bilens instruksjonsbok. På enkelte bilmodeller står disse tallene (angitt i målenheten bar) også oppført på innsiden av bensinlokket, på dørkarmen på førersiden eller i motorrommet. I tillegg har de aller fleste bensinstasjoner satt opp en praktisk plakat i nærheten av trykkmåleren, der du enkelt kan finne bilmodellen din og lese av det anbefalte lufttrykket.

2. Mål trykket når dekkene dine er kalde. Er dekkene for varme, noe de blir etter kun tre kilometers kjøring, bør du legge til 0,2–0,3 bar i tillegg til bilprodusentens anbefaling. Årsaken er at luften påvirkes av temperaturendringer. Hvis lufttemperaturen inni dekket holder 20 varmegrader når du måler lufttrykket, mens utetemperaturen er 0 grader, vil du ikke få en korrekt måling.

3. Skru av ventilhetten og sett måleren inn på ventilen.

4. Les av trykket i målerens display og sjekk om verdien stemmer med lufttrykket som er anbefalt. Vær oppmerksom på at alle lufttrykktabeller har tall for både «lett» og «fullastet» bil. Hvis bilen skal frakte inntil tre voksne passasjerer, defineres den som «lett». Hvis bilen lastes med flere enn tre voksne personer og/eller tung last, regnes den for å være «fullastet».

5. Fyll på mer luft til du når den anbefalte verdien, ved å klemme inn håndtaket til lufttrykksmåleren.

6. Skru på ventilhetten igjen.

7. Gjenta prosessen på alle fire dekkene.

Er du fremdeles usikker på hvilket dekktrykk bilen skal ha, eller hvordan du fyller på, ta kontakt med oss.
 
Tips! Vinterdekk i kulda krever et høyere trykk for at du skal kunne kjøre økonomisk og trygt. Kald luft tar nemlig mindre plass, og minusgradene bidrar dermed til et lavere lufttrykk. På vinterstid anbefaler vi derfor å fylle 10 prosent mer luft i dekkene enn det som står oppført i instruksjonsboka.
 

 
For lavt dekktrykk gir økt drivstofforbruk og dårligere sikkerhet


Et for lavt dekktrykk bidrar til økt rullemotstand, noe som betyr at bilen din må bruke mer drivstoff for å komme seg fra A til B. Et undertrykk på mellom 0,6–1,0 bar gjør faktisk at du bruker seks prosent mer drivstoff enn når du har korrekt lufttrykk. Du kan derfor spare penger – og miljøet – ved å kontrollere dekktrykket jevnlig.

Et for lavt trykk vil også føre til høyere slitasje på dekk og felger og endre dekkets egenskaper, med både lengre bremselengde og dårligere styreegenskaper som resultat. Et undertrykk på 1,0 bar fører til at du får hele fem meter lengre bremsestrekning – verdifulle meter som kan skille mellom en nestenulykke og en dødsulykke.

Et for høyt lufttrykk kan også være skadelig. Det gir nemlig dårligere veikontakt og stivere kjøring, og øker samtidig slitasjen på dekkets mønster. Generelt sett er det likevel bedre å kjøre med et for høyt lufttrykk, enn for lavt, men det beste av alt er å sjekke lufttrykket i dekkene dine jevnlig og sørge for at du er på den sikre siden. På den måten kjører du tryggere, mer økonomisk og mer miljøvennlig.

Har du noen spørsmål om lufttrykk eller dekkrelaterte ting, er det bare å stikke innom din nærmeste Dekk1-forhandler for en kaffe og en hyggelig prat. Vi hjelper deg gjerne!

Kilde: luft-trykk.no Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter og nyttig informasjon fra Dekk1.