Når må jeg skifte til vinterdekk?

Det er den samme historien hvert år. Sommeren avsluttes litt for brått, høsten sniker seg innpå oss, og vi går kaldere tider i møte. Og med synkende temperaturer følger frost, snø og glatte veier – det er med andre ord snart på tide å børste pollenstøvet av vinterdekkene.
Når må jeg skifte til vinterdekk?
Gode dekk og godt veigrep er livsviktig. Tenk på dekkene som bilens sko – de er det eneste som til enhver tid er i kontakt med veien. Om vinteren bruker du mer robuste sko som passer underlaget, og du kan sette på brodder for å unngå stygge fall på isen. Det samme prinsippet gjelder for dekkene på bilen din. Som bilfører har du nemlig ansvaret for at kjøretøyet ditt til enhver tid har et godt nok veigrep på underlaget. Men vet du egentlig når du må skifte til vinterdekk?
 

Hvilke datoer gjelder?


Har du piggfrie vinterdekk, er det faktisk ingen frister og spesifikke datoer knyttet til bruken av disse. Statens vegvesen har imidlertid satt et krav om at dekkene på vanlige personbiler må ha en mønsterdybde på minimum tre millimeter i vinterhalvåret – uansett føre – og da er det ikke tilstrekkelig med sommerdekk. Vinterhalvåret regnes fra og med 1. november til mandagen etter andre påskedag. Du kan likevel skifte til vinterdekk flere uker før 1. november dersom forholdene krever det. Her må du med andre ord bruke skjønn og vurdere hva som er forsvarlig å kjøre med. Er du føre var og skifter dekk i god tid, kan du dessuten bidra til å unngå kaoset som ofte oppstår ved første snøfall.
 

Egne regler for piggdekk


I Norge kan du kjøre med piggdekk eller kjetting i vinterhalvåret, men det er ikke påbudt. Fylkene Finnmark, Nordland og Troms har sine egne datoer på grunn av sitt mer værharde klima. Her kan du kjøre med piggdekk fra 16. oktober til 1. mai. Disse fristene er imidlertid ikke absolutte. Det er viktigere å sikre at du har godt feste, enn å følge fristene slavisk. Tilsier vær- og kjøreforholdene at du må bruke piggdekk, veier dette derfor tyngre. Skal du for eksempel kjøre over fjellet i oktober og det er meldt snø og dårlig vær, kan du fint legge om til piggdekk selv om kalenderen ikke har nådd 1. november ennå.

Vær oppmerksom på at du i Oslo og Bergen i tillegg må betale en piggdekkavgift, hvor du enten kan betale for antall dager du bruker bilen, per måned eller per sesong. Avgiften kan betales via automater eller en egen app – og blir du tatt i kontroll uten gyldig oblat, vanker det bøter.
 

Piggfrie dekk året rundt?


Siden det ikke er noen regler som begrenser bruken av piggfrie vinterdekk, lurer du kanskje på hvorfor du ikke bare kan bruke disse året rundt? I prinsippet kan du kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren, men dette vil ikke være noen god løsning. Vinterdekk er nemlig laget av en gummi som slites ut raskere og får dårligere kjøreegenskaper ved høye temperaturer og på våt asfalt. De vil dermed ikke ha den samme stabiliteten eller bremseevnen som de har på vinterføre. Det er derfor du må ha to sett med dekk til bilen: ett for sommerbruk, og ett for vinterbruk.
Nå vet du forhåpentligvis litt mer om når du bør bytte til vinterdekk. Og ønsker du å spare tid og unngå sliten rygg og skitne fingre, er det godt å vite at du alltids kan overlate dekkskift til oss i Dekk1.
 

Krav til vinterdekk:

  • Mønsterdybden skal være minimum 3 millimeter – uansett dekktype.
  • Pigger er bare tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykler).
  • Kjøretøy på opptil 3500 kilo må ha piggdekk på alle hjul dersom du velger piggdekk.
  • Utenom vinterhalvåret skal mønsterdybden være minimum 1,6 millimeter.
Kilder: Vegvesen.no, Naf.no


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter og nyttig informasjon fra Dekk1.