Skal du på biltur i sommer? Dette bør du tenke på!

Enten du har med familie eller venner i bilen, forbered deg på at ting kan skje underveis og at det lønner seg å være best mulig forberedt.
Skal du på biltur i sommer? Dette bør du tenke på!
Sjekk spesielt sommerdekk og hengerfeste

Å legge ut på bilferie er slett ikke risikofritt. Enten du har med familie eller venner i bilen, forbered deg på at ting kan skje underveis og at det lønner seg å være best mulig forberedt.

Ofte fyller man opp bilen med både passasjerer og bagasje, og tenker mindre på om kjøretøyet faktisk er dimensjonert for dette.

Pakk smart, husk at de tyngste tingene skal nederst og aller helst langt fremme i bagasjerommet. Fyller du opp bagasjerommet og laster ting på taket, kan det begrense spillerommet for hvor mye du eventuelt kan ha på en tilhenger. Finn også ut hvor mye bilen din tåler å trekke.

Campingvogneiere må sjekke både hengerfeste, lys og speil. I bilens vognkort står det hva som er maks hengervekt for akkurat din bilmodell.

Mer informasjon om dette her: https://www.dekk1.no/blogg/tilhenger-hva-kan-du-kj%C3%B8re-
 

Dra aldri på sommertur med vinterdekk


Piggfrie vinterdekk har vesentlig dårligere egenskaper enn sommerdekk på bar sommerasfalt. Er det vått, blir de glatte. Og jo varmere det er, jo glattere blir dem. Vinterdekk er dessuten mykere enn sommerdekk og vil prestere dårligere i varmen, uansett disiplin.

Uansett, pust med magen og ta deg god tid – det er ferie! Hold fartsgrensen og avstanden til bilene foran.
 

Sjekk alle typer væsker


Det kan bli svært varmt i en bil. Og selv om de fleste norske biler er utstyrt med klimaanlegg, er det lurt å ta med nok drikke til alle sammen.

Sjekk at alle væsker holder korrekt nivå, etterfyll om nødvendig. Spylervæske er alltid greit å ha med på tur uansett. Sjekk nivået på motoroljen, og få den skiftet om det er lenge siden.

Dårlige batterier kan også føre til stopp, til og med om sommeren. Sjekk allmenntilstand og ladespenning. Dette kan du få hjelp til hos en av våre dekkverksteder.
 

Dekk og lufttrykk


Er du usikker på tilstandene til dekkene dine, bør du ta turen til en ekspert. Ikke gamble på at mønsterdybden holder. På sommerdekk er kravet minst 1,6 mm, mens Dekk1 og NAF anbefaler minimum 3 mm.

Sjekk dessuten lufttrykket. En tungt lastet bil vil kreve høyere lufttrykk i bildekkene. Skal du kjøre i høy hastighet på europeiske motorveier, bør du også sjekke hastighetsmerkingen på dekkene. (OBS! Vinterdekk har ofte lavere hastighetsmerking enn sommerdekk).
 

Pass deg for løse gjenstander!


Trygg Trafikk har en rekke gode råd for sommerturen, spesielt er de opptatt av høy fart og løse gjenstander.

«Handsfree» er selvsagt, mobilsamtaler trekker konsentrasjonen bort fra kjøringen. Har du bil uten handsfreesystem, kan et tips være å få installert DAB-radio i bilen med det samme. Mange DAB-radioer har også handsfree innebygget.

Løse gjenstander kan bli dødelige våpen ved bråstopp. Ha aldri gjenstander på bagasjehylla eller flytende rundt i bilkupeen. Imidlertid er det andre saker du slett ikke skal pakke for godt ned. For eksempel varseltrekant og refleks. Ha trekanten tilgjengelig til enhver tid underveis.

Mange tenker kun på takboks i sammenheng med vinter og ski, men en god idé kan være å benytte dette til oppbevaringsplass på andre tider av året også. Takboks får du både kjøpt og montert hos oss i Dekk1.

Les mer her: https://www.tryggtrafikk.no/tema/bil-og-forerkort/sommertips-til-bilturen/


Skulle du punktere


Gjør deg kjent med hva du gjør i tilfelle punktering. Mange moderne biler har ikke reservehjul. Da gjelder å ha med punkteringsvæske og kompressor i bagasjerommet hvis uhellet skulle være ute.

Det er først og fremst for å spare vekt, plass og drivstofforbruk at man har erstattet reservehjulet med et reparasjonssett med tetteskum og kompressor. Du bør imidlertid uansett sjekke utløpsdatoen på punkteringsvæsken.

Husk at det er alltid mulig å skaffe seg et reservehjul og jekk, selv om bilen ikke er utstyrt med det fra fabrikk.

Så forbered deg godt til ferieturen. Tenk på at bilen skal være din bestekompis hele veien. God sommer!


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter og nyttig informasjon fra Dekk1.